HTML

2011.07.10. 16:33 tukororszag

STUXNET - A nyílt forráskódú fegyver

Címkék: stuxnet

Nem tudom feltűnt-e másnak is, de az utóbbi időben elég sok hackererekről szóló hír jelent meg. Legtöbbször egy bizonyos Anonymous nevű csoport szerepelt ezekben. Mivel volt egy kis időm úgy gondoltam utána járok kik is ők és miközben kutakodtam egy érdekes cikkre bukkantam, mely a PCMAG honlapján jelent meg.

A történet akár egy konspirációs film témája is lehetne, ugyanis arról van szó, hogy miután a hackercsoportok egyre inkább előtérbe kerülnek, szerepelnek a hírekben és a hétköznapi emberek is tudomást szereznek róluk, történni fog valami. Valami amit leginkább a 9/11-es terrortámadásokhoz lehetne hasonlítani, csak éppen ez a támadás az interneten keresztül történne meg. Az eseményeket háterében pedig a titkosszolgálatok állnának azért, hogy később aztán erre a szörnyű terrorcselekményre való hivatkozással olyan szabályozást vezethessenek be, amely után az internet mai szabadsága megszűnne és a felhasználók megfigyelhetővé válnának a kormányok számára.

Magyarországon nem annyira közismert, hogy szeptember 11 után az amerikai törvényhozás elfogadta az un. Hazafias Törvényt, melynek értelmében bírósági engedély nélkül bárkit meg lehet figyelni, le lehet hallgatni, be lehet fagyasztani a bankszámláját, vagy éppen határozatlan ideig fogva lehet tartani. Mindezt a terrorizmus elleni harc nevében. Elsőre talán ésszerűnek tűnik a dolog, hiszen ha felfedeznek egy terrorista sejtet akkor az a logikus lépés, hogy minnél hamarabb közbelépnek és nem különböző engedélyekkel vacakolnak a hatóságok.

Azonban a törvény rengeteg visszaélésre is lehetőséget ad. Ahhoz, hogy valakit terrorista gyanúsnak minősítsenek nem kell semmilyen kézzelfogható bizonyíték. Gyakorlatilag bemondásra bárkit teljes megfigyelés alá lehet venni (a törvény a mai napig életben van). Így felsőbb pozíciókban alkalmas lehet arra, hogy befolyásos emberek politikai, vagy üzleti ellenfeleikről bizalmas információkat szerezzenek meg, de akár egy nyomozó is utánanézhet annak, hogy az asszony kiket hívott az elmúlt néhány napban. És hogy ennek mi köze az internethez?

A már fent említett Anonymous csoport nemrégiben hozzáférhetővé tette a STUXNET, egy elsősorban ipari és közlekedési rendszereket megtámadó vírus forráskódját. Az alábbi videó elég jól összefoglalja mindazt amit a STUXNET-ről eddig tudni lehet. Volt egy kis időm, úgyhogy készítettem hozzá feliratot. Ha esetleg nem jelenne meg, akkor a videó alatti "CC" gombbal előhívható.

Ha valaki mégtöbbet szeretne megtudni találtam még egy elég részletes leírást magyar nyelven. Elérhető: itt.

Nem kell túl nagy fantázia ahhoz, hogy belegondoljunk egy kreatív programozó vallási/politikai nézetei miatt, vagy csak éppen "funból" mire lenne képes a vírussal.

A PCMAG cikkje szerint egy ilyen esemény alkalmas lehet arra, hogy az internetet, radikális mértékű cenzúrának vessék alá. Persze ezt nem cenzúrának hívnák, hanem a "mi biztonságunk védelmében" tennék. Lehet, hogy közben "véletlenül" megszűnnének, az adott kormány nézeteit ellenző hírportálok, fórumok és blogok is, dehát a mi biztonságunk mindennél fontosabb.

 

Ez a lehetséges megrendezett támadás tűnjön bármennyire is hihetetlennek, nagyon is összhangban lenne, az amerikai törvényhozás közelmúltbeli intézkedéseivel. Barack Obama az Egyesült Államok történelmének legnépszerűtlenebb elnöke. Nevéhez jelenleg egy olyan botrány fűződik amire még nem volt példa a történelemben. ( Hogy pontosan mi ez, arról hamarosan egy újabb bejegyzést fogok írni. )

Az interneten elég jelentős Obama ellenes közösség alakult. Blogok és fórumok melyek állandóan felhívják a figyelmet az elnök hazugságaira és ezek között nem csak átlagemberek magán blogjai szerepelnek, de az internet 2 leglátogatottabb fóruma is. Arra való hivatkozással, hogy ezek a honlapok csak "megtévesztik az embereket" megszüntethetnék ezeket a fórumokat így nem maradna más hírforrás, csak a hivatalos kormánypropaganda.

Hogy valaki valóban használni fogja-e a STUXNET-et vagy sem még kérdéses. Azonban úgy tűnik Amerika már elindult a cenzúra útján. Akár 10 év börtönnel lesz sújtható az, aki youtube videót illeszt be egy fórum, vagy blogbejegyzésbe. A törvényt a szerzői jogokra való hivatkozással akarják meghozni.

E szerint, ha valaki olyan zenei felvételt, vagy egy TV-ből felvett részletet illeszt be amihez nem vásárolta meg a szerzői jogokat és azt 10 embernél többen megtekintik akkor bíróság elé fog kerülni. Egyes államokban egy illegális zene feltöltésért több büntetést kapnának az "elkövetők", mint szexuális zaklatásért.

A "ProtectIP Act" értelmében akár a hivatalos út megkerülésével, azonnali hatállyal is megszüntethetik a hozzáférést a kérdéses honlapokhoz.

Bár ezek a törvények egyenlőre még csak javaslatok és ha megszavazzák őket akkor csak Amerikában lesznek érvényesek, de nem tartom kizártnak, hogy a világ más országai is átveszik ezeket, hogy a biztonságunkra hivatkozva ellenörzésük alá vegyék a szólásszabadság utolsó bástyáját, az internetet.